Popis vrsta

Leuciscus aspius (Linnaeus, 1758)

Hrvatsko ime: bolen
Englesko ime: Asp, Chrup
Njemačko ime: Rapfen, Schied


{gallery id=birds rows=1 cols=5 width=120 height=120 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1}/slatkovodne_ribe/Aspius_aspius{/gallery}


Klasifikacija:
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae
Sinonim: Aspius aspius (bolen je prebačen u rod Leuciscus - vidi Perea et al.,2010)
Morfologija:

Leđna peraja:3 tvrde šipćice / 8 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 12-14 mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: (64) 65-74 (75)
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 11-12
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 5-6
Tijelo je izduženo i na bokovima jako spljošteno. Usta su prednja i relativno velika. Donja vilica je isturena iznad gornje i ima ispupčenje koje pri zatvorenim ustima ulazi u uočljivo udubljenje gornje vilice. Tijelo sa dobro razvijenim ljuskama. 64 – 75 ljusaka duž bočne linije. Postoji greben između prsnih peraja i analnog otvora. Ždrijelni zubi su jaki, glatki, kukasti i dvoredni, najčešće u broju od 3.5 – 5.3. Škržne šipćice (branhiospione) su rijetke i kratke. Kožni obod škržnog poklopca pričvršćuje se za međuškržnu pregradu ispred zadnjeg kraja očiju. Leđna peraja počinje nešto iza početka trbušnih peraja, a podrepna peraja iza vertikale zadnjeg kraja osnove leđne peraje.

Max veličina:

50 – 75 cm, maksimalno 100 cm, izuzetno 120 cm. Maksimalna težina oko 12 kg

Biologija:

Bolen je prvenstveno riječna riba, ali ga ima u jezerima. Mrijesti se od travnja do srpnja. Mrijesti se između stijena i šljunka u tekućoj vodi. Jaja se izliježu nakon 10 – 15 dana. Spolna zrelost se postiže nakon 4–5 godina, pri dužini tijela iznad 30 cm. U drugoj godini dostiže dužinu od 16.1 cm i težinu 7.3 grama. Najveći dužinski priraštaj zabilježen je između 3. i 4. godine (125 grama). Dužina spolno zrelih jedinki iznosi prosječno 18 cm, a težina prosječno 90 grama. Plodnost iznosi 58 000–500 000 jaja po ženki.
Mlađ u jatima se hrani beskralježnjacima koji žive na dnu, račićima, kopnenim insektima koji padnu u vodu, te ličinkama riba. Odrasle jedinke su tipični solitarni grabežljivci koji se hrane prvenstveno ribom.

Distribucija:

Živi u srednjim tokovima rijeka srednje Europe od Nizozemske do Kaspijskog jezera. Povremeno se pojavljuje u jezerima i u brakičnim vodama estuarijskih područja. U Hrvatskoj naseljava nizinske vode Dunavskog sliva.

Regionalni IUCN status:

osjetljiva (VU) (MRAKOVČIĆ i SUR. 2006)

 

Globalni IUCN status:

najmanje zabrinjavajuća (LC)    ver 3.1

 

Više informacija:

FishBase baza

Pretraži Fauna Europea

Pretraži Species 2000

 

Pregled referenci: