Popis vrsta

Barbus balcanicus Kotlik, Tsigenopoulos, Rab & Berrebi, 2002

Sin. Barbus meridionalis Risso, 1826; Barbus caninus (Bonaparte, 1839)


Hrvatsko ime: Potočna mrena
Englesko ime: Southern Barbel, Mediterranean barbel
Njemačko ime: Hundsbarbe, Semling


{gallery id=birds rows=1 cols=5 width=120 height=120 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1}/slatkovodne_ribe/Barbus_balcanicus{/gallery}


Klasifikacija:

Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae

Morfologija:
Leđna peraja: 3-4 tvrde šipćice / 8 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 5 mekanih šipćica
Prsne peraje: 1 tvrda šipćica / 14-16 mekanih šipćica
Trbušne peraje: 2 tvrde šipćice / (7) 8 mekanih šipćica
Repna peraja: 16-19 šipćica
Broj kralješaka: 39-40
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: (48) 52-55 (60)
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 11-12
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 7 (8)
Zadnja tvrda šipćica leđne peraje je vrlo malo nazubljena i nije zadebljala. Prednji brčići , povijeni unatrag, dosežu do nosnih otvora, a zadnji do preoperkuluma. Usne su mesnate, a donja usna je trodjelna. Leđna peraja na rubu je pilasta. Od obične mrene (Barbus barbus) razlikuje se po tamnim mrljama i točkama po tijelu, te time što podrepna peraja seže do početka repne peraje koja je slabo udubljena.
Max veličina:
30 cm (ženke) ; masa do 250g
Biologija:
Vrsta kratkog života koju nalazimo u bistrim vodama sa pješčanim i kamenitim dnom. To su uglavnom dijelovi rijeka i potoka u i ispod zone pastrve. Mlade jedinke hrane se pridnenim beskralješnjacima i biljnim materijalom, a odrasli jedu i ikru i mlađ drugih riba. Spolnu zrelost obično dostižu u drugoj ili trećoj godini života. U vrijeme mrijesta okupljaju se u jata i migriraju uzvodno, u potrazi za povoljnim staništima. Razmnožavaju se u proljeće, od travnja do lipnja, u gornjim dijelovima rijeka i u potocima, na šljunku i kamenju.
Distribucija:

Areal potočne mrene proteže se kroz srednju Europu, od granica Francuske i Španjolske, na zapadu, do Rumunjske, Ukrajine i Poljske, na istoku.
U Hrvatskoj nastanjuje pritoke rijeke Save i Drave, te Kupu i njezine pritoke.

Regionalni IUCN status:

osjetljiva (VU)  (MRAKOVČIĆ i SUR. 2006)


Globalni IUCN status:

najmanje zabrinjavajuća (LC)   ver 3.1

 

Više informacija:

FishBase baza

Pretraži Fauna  Europea

Pretraži Species 2000

 

Pregled referenci: