Popis vrsta

Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758)

Hrvatsko ime: Crvenperka
Englesko ime: Rudd, Common Rudd
Njemačko ime: Rotfeder



Klasifikacija:
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae
Morfologija:
Leđna peraja: 3 tvrde šipćice / 8-9 (10) mekanih šipćica ;
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / (9)10-11(12) mekanih šipćica
Repna peraja: 18-19 šipćica.
Broj kralježaka: 36-39
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: (37) 38 - 42 (43)
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 7 - 8
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 4 -3
Tijelo visoko i bočno spljošteno. Ljuske su krupne. Usta su marginalna i okrenuta prema gore. Dužina glave je manja od visine tijela. Visina glave na zatiljku znatno je veća od širine glave na tom dijelu. Profil leđa iza zatiljka se naglo penje gore. Bočna pruga se nalazi bliže trbuhu nego leđima. Leđna peraja je gore malo udubljena, pri osnovi crvenkasta, a na vrhu crvena. Ona počinje iza trbušnih peraja, a završava iza baze podrepne peraje. Na ljuskama pri vrhu njihovog slobodnog dijela nalaze se tamne pjege. Ždrijelni zubi su dvoredni, jako nazubljeni. Na prvom škržnom luku ima 11-12 branchiospina. 2n=52. Podrepna peraja je malo udubljena. Repna peraja je jako usječena sa zaobljenim krajevima. Prsne peraje skoro dosežu do trbušnih. Leda su tamnozelene boje, a bokovi srebrnkasti. Oči su narančaste sa crvenom pjegom u gornjem dijelu. Mlađ je uvijek manje intenzivno obojena od odraslih jedinki. Glava i tijelo mužjaka za vrijeme mrijesta prekriveni su epitelnim kvrgama.
Slična vrsta je Rutilus rutilus (Bodorka) koja se od crvenperke razlikuje po tome što su joj leđna i trbušne peraje u istoj ravnini, dok u crvenperke leđna peraja počinje u ravnini sa sredinom trbušne peraje. Usta su im takoder različita. Crvenperka ima usta položena koso prema gore (pogledati usporedbu gore).
Max veličina:
36 cm ; masa: 1.5 kg
Biologija:
Živi pretežno u čistim sporim tekućicama i stajaćim vodama sa podvodnom vegetacijom . Spolnu zrelost postižu u 3-4. godini pri veličini preko 12 cm. Mrijesti se u periodu travnja i lipnja. Ikru odlaže na biljke. Plodnost iznosi 96 000 - 232 000 komada ikre po ženki. Mlađ se u početku hrani zooplanktonom, a zatim prelazi na biljnu prehranu.
Distribucija:
Europa, osim Pirinejskog poluotoka. Živi i u Maloj Aziji, na Kavkazu, slivu Kaspijskog i Aralskog mora. U Hrvatskoj naseljava vode Dunavskog sliva. Unesena je i u mnoge vode Jadranskog sliva (Istra, Lika, Gorski kotar, Dalmacija).
Regionalni IUCN status:

 

 

Globalni IUCN status:

najmanje zabrinjavajuća (LC)     ver 3.1

 

Više informacija:

FishBase baza

Pretraži Fauna  Europea

Pretraži Species 2000

 

Pregled referenci: