Popis vrsta

Lota lota (Linnaeus, 1758)

Hrvatsko ime: Manjić
Englesko ime: Burbot
Njemačko ime: Quappe, Rutte, Trüsche


{gallery id=birds rows=1 cols=5 width=120 height=120 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1}/slatkovodne_ribe/Lota_lota{/gallery}


Klasifikacija:
Red: Gadiformes
Porodica: Gadidae
Morfologija:

Prva leđna peraja: 10-15 (16) tvrdih šipćica
Druga leđna peraja: 68-85 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 58-85 mekanih šipćica
Prsne peraje: 6-8 mekanih šipćica
Trbušne peraje: 16-23 mekanih šipćica
Repna peraja: 19 šipćica
Izduženo tijelo sa dvije leđne peraje, prva je kraća od druge. Druga leđna, kao i podrepna peraja su duga i dodiruju se sa repnom perajom. Trbušne peraje se nalaze ispred prsnih. Druga šipćica trbušne peraje je izdužena u bodlju. Ljuske su sitne i okrugle. Glava je odozgo spljoštena i pokrivena ljuskama do samih nosnih otvora. Na glavi nalaze jedan dugi brk na donjoj čeljusti i po jedan kraći na svakoj nosnici. Škržni poklopci, grlo i osnove svih peraja su pokriveni ljuskama. Prsne peraje obično sežu do vertikale prednjeg kraja prve leđne peraje. Piloričkih nastavaka ima 21–67, obično 30–48. Broj kralježaka je 58–63. Škržnih šipćica (branhiospina) ima 5–10 (12). Boja varira, a obično je tamnosiva sa velikim svijetlim pjegama po bokovima i perajama.

Max veličina:
30 – 50 cm, maksimalno 120 cm
maksimalna težina do 32 kg
Biologija:

Živi u čistim vodama sa kamenitim i pjeskovitim dnom. Drži se obično dna i tu se zavlači između kamenja ili ispod obala. Mrijesti se od prosinca do ožujka. Mrijesti se preko stijena i šljunka uz obale u rijekama i jezerima. Jaja se izliježu za 40 – 50 dana. Spolna zrelost se postiže u 3 – 4 godine. Može živjeti do 25 godina. Plodnost iznosi 33 000–3 000 000 jaja po ženki. Veličina jaja je 0.8 – 1.5 mm.
Mlađ se hrani beskralježnjacima (naročito račići i ličinke kukaca), a odrasle jedinke ribama.

Distribucija:

Jezera i rijeke na sjevernim područjima Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Izumire u nekim područjima (odnedavno se smatra izumrla u Velikoj Britaniji). U Hrvatskoj živi u vodama Dunavskog sliva.

Regionalni IUCN status:

osjetljiva (VU) (MRAKOVČIĆ i SUR. 2006)


Globalni IUCN status:

najmanje zabrinjavajuća (LC)      ver 3.1

 

Više informacija:

FishBase baza

Pretraži Fauna Europea

Pretraži Species 2000

 

Pregled referenci: