O HDBI-u

Hrvatski institut za biološku raznolikost je u fazi finaliziranja suradnje  s međunarodnom organizacijom za istraživanja okoliša OpWall - Operation Wallacea. U sklopu suradnje, strani studenti iz cijelog svijeta će biti u mogućnosti posjetiti Hrvatsku i biti dio istraživanja bioraznolikosti naše zemlje.

Projekt će se odvijati na dvije lokacije u Hrvatskoj, a to su:

1. Nacionalni Park "Krka"
2. Nacionalni Park "Mljet"

Studenti će se upoznati s najvažnijim točkama bioraznolikosti današnjeg Zapadnog Balkana, a to su upravo područja velikih krških rijeka, koje će predstavljati rijeka Krka, te mnogobrojni Jadranski otoci, s predstavnikom otokom Mljetom.

Rijeka Krka je zanimljiva istraživačka lokacija, upravo zbog svoje geološke i geomorfološke osebujnosti. Nacionalni park "Krka" odlikuje bogatstvo slatkovodne faune koja broji 20-ak vrsta karakterističnih samo za ovu lokaciju. Iz razloga što se većina vode u kršu nalazi ispod površine, špiljski sustavi su staništa na kojima se nalazi najveći broj rijetkih i ugroženih vrsta te se taj broj konstantno povećava. Jedna od takvih vrsta je i čovječja ribica, vodozemac kojeg je i David Attenborough svrstao među 10 najugroženijih svjetskih vrsta u svojem dokumentarcu "The Natural World - Attenborough's Ark". Istraživačka baza u nacionalnom parku već postoji, a cilj ovog projekta je uspostavljanje detaljnog godišnjeg monitoringa bioraznolikosti rijeke Krke te istraživanja životinjskih i biljnih zajednica i njihove promjene u vremenu.

Nacionalni park "Mljet" je najstariji morski nacionalni park na Mediteranu, uspostavljen 1960. godine u svrhu zaštite ugrožene koraljne vrste Cladocora caespitosa. Mljet je jedan od najljepših Hrvatskih otoka kojeg odlikuju šume hrasta crnike i alepskog bora. Istraživački centar je uspostavljen na zapadnom dijelu otoka te će se ovaj projekt posvetiti monitoringu ribljih zajednica, zajednica Posidonia te kornjača unutar Parka.

Što je Operation Wallacea?

Operation Wallacea (skraćeno OpWall) je britanska organizacija koja provodi brojne biološke i konzervacijske programe zaštite na raznim lokacijama diljem svijeta. Ekspedicije unutar ovog projekta su izrađene s ciljem konzervacije biljnog i životinjskog svijeta i to kroz: identifikaciju područja kojima je potrebna zašitita te procjenom i implementacijom programa zaštite bioraznolikosti.
Ono što je karakteristično za Operation Wallacea je da su veliki timovi znanstvenika raznih profila udruženi s volonterima (studentima), što omogućuje rad na nizu projekata raznih tematika. Ovakav pristup se pokazao jako uspješnim - s velikim brojem objavljenih znanstvenih članaka, 30 novoopisanih vrsta kralješnjaka te velikim novčanim potporama od strane raznih svjetskih ogranizacija za zaštitu prirode.

Više o samoj organizaciji i njezinim ciljevima možete pročitati ovdje, a brošuru za 2017. godinu kada će istraživanja početi i u Hrvatskoj možete pročitati u .pdf formatu ovdje.