Home

Novija istraživanja na Zavodu za zoologiju vertebrata Biološkog odsjeka PMF-a pokazala su da je u Hrvatskoj gotovo iskljućivo prisutan crni somić (Ameiurus melas) iako je dugi niz godina prevladavalo mišljenje da je u naše vode unesen samo Ameiurus nebulosus.


Razlike između A. nebulosus i A. melas


Posljednjih je godina ovo pitanje pokrenuto i u mnogim drugim europskim državama, te je u velikom broju njih ustanovljena većinska prisutnost crnog somića. On je u Europu unesen početkom prošlog stoljeća zajedno sa patuljastim somićem radi uzgoja u toplovodnim ribnjacima. Nažalost ovaj je eksperiment propao jer ove vrste nisu dostizale ekonomsku velićinu (0,5-1,5 kg) u našim vodama.
Na temelju proučavanja 132 prikupljene jedinke iz raznih dijelova Hrvatske ustanovljeno je gotovo 100% prisutnost crnog somića, dok je patuljasti somić bio zastupljen samo 1 jedinkom iz rijeke Norin (desna pritoka Neretve). Ovaj izolirani ulov objašnjava se time da se veći dio sliva Neretve nalazi u Bosni i Hercegovini gdije bi mogle biti prisutne obje vrste.


O unesenim (ALOHTONIM) vrstama u Hrvatskoj