Home

RIJEKA – Nova vrsta glavoča, koju je tijekom istraživanja 1999. godine u slivu Neretve pronašao muzejski savjetnik riječkog Prirodoslovnog muzeja u Rijeci dr. Marcelo Kovačić sa suradnicima, nedavno je doživjela znanstvenu potvrdu objavom rada, kao i znanstveno ime – Knipowitschia radovici ili Radovićev glavoč. Istraživanja rijeka Jadranskog sliva započeli su biolozi Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a dosad nepoznata vrsta glavoča pronađena je ronjenjem u rijeci Norin, desnom pritoku Neretve, kod mjesta Vid.


dr. Marcelo Kovačić


– Primjerci su skupljeni na dubini 5,5 metara, u matici rijeke, koristeći anestetik i ručnu mrežicu. Tri skupljena primjerka, sada kao znanstveni tipovi, čuvaju se u zbirci Prirodoslovnog muzeja Rijeka. Ova vrsta glavoča je neugledne, sivo-smeđe do žutog boje, a velika je svega tri centimera. Kako živi, kako se hrani i razmnožava, o tome ne znamo ništa, budući da bi trebalo provesti sustavno istraživanje, duljine barem godinu dana, rekao je Kovačić.

Zanimljivo je kako je nova opisana vrsta glavoča dobila ime, ne po ihtiologu, znanstveniku koji se bavi ribama, već po ornitologu Draganu Radoviću iz Zagreba, koji je omogućio i podržao početna istraživanja sistematike riba rijeka Jadranskog sliva. Predstavljanje nove vrste glavoča za javnost Kovačić je iskoristio za upozorenje kako su rijeke Jadranskog sliva, od Mirne u Istri do Ljute u Konavlima, ugrožena staništa gdje postoji prijetnja nestanka vrsta.
– Rijeke i ostale prirodne slatke vode Jadranskog sliva ugrožene su unosom stranih vrsta riba, uništavanjem staništa mehaničkim zahvatima, iskorištavanjem vode za ljudske potrebe što utječe na vodostaje do potpuog nestanka vode u kritičnim dijelovima godine. Unos invazivnih vrsta i ostale čovjekove aktivnosti prijete nestanku autohtonih vrsta riba. Može se pretpostaviti da su neke vrste riba u slatkim vodama uz Jadran imale manje sreće od radovićeva glavoča, da su nestale ili će nestati prije nego što se sazna za njihovo postojanje, istaknuo je Kovačić.