Home

RIJEKA – Nova vrsta glavoča, koju je tijekom istraživanja 1999. godine u slivu Neretve pronašao muzejski savjetnik riječkog Prirodoslovnog muzeja u Rijeci dr. Marcelo Kovačić sa suradnicima, nedavno je doživjela znanstvenu potvrdu objavom rada, kao i znanstveno ime – Knipowitschia radovici ili Radovićev glavoč. Istraživanja rijeka Jadranskog sliva započeli su biolozi Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a dosad nepoznata vrsta glavoča pronađena je ronjenjem u rijeci Norin, desnom pritoku Neretve, kod mjesta Vid.


dr. Marcelo Kovačić

Znanstvenici su otkrili najmanju ribu na svijetu, vrstu koja živi u vlažnim močvarnim područjima jugoistočne Azije. Kada dosegne maksimalnu veličinu, veličine je komarca.

Ministarstvo kulture i Državni zavod za zaštitu prirode izdali su u svibnju 2006. Crvenu knjigu slatkovodnih riba Hrvatske.

Sa do sada zabilježenom 154 vrste slatkovodnih riba, od čega ih je 18 hrvatskih endema, Hrvatska je ihtiofaunom druga najbogatija zemalja Europe. Slatkovodne ribe jedna su od najugroženijih skupina kralješnjaka. Stoga ne čudi da je 91 svojta riba uključena u Crvenu knjigu slatkovodnih riba Hrvatske, što predstavlja čak 60% slatkovodne ihtiofaune Hrvatske.